6 Eylül 2018 Perşembe

6-7 Eylül Fotoğrafları ve Saldırıya Uğrayan Kiliselerin, Okulların Listesi



Fotoğrafların kaynağını Dilek Güven Açık Radyo yayınında şöyle açıklamıştı: "Fahri Çoker, 1955 olaylarından sonra, 1955'in sonbaharında kurulan askeri mahkemelerde hakim olarak çalışmış ve bu vesileyle eline epey fotoğraf geçmiş. Bunlar milli istihbarat tarafından çekilen fotoğraflar, bir de yabancı gazetecilerin sınır dışına çıkaramadığı, olaylar sırasında ve o gece çektiği fotoğraflardan oluşan bir arşiv. Bir de diğer belgeler var, emniyetin raporları, milli istihbarata ait belgeler, hasar tabloları gibi önemli belgeler. Ayrıca Cumhuriyet arşivinin 50 senelik bir sınırı var, belirli bir konuyla ilgili belge aradığınız zaman 50 sene beklemeniz gerekiyor ve arşiv açıldı, bir kaç telgraf dışında belge yok. O yüzden Tümamiral Fahri Çoker'in bıraktığı arşiv çok önemli, çünkü  bu belgeler olayı aydınlatıyor. Kendisi, vefatından sonra Tarih Vakfı tarafından bunun kamuoyuna sunulmasını istemiş." 
Konuşmanın tamamını dinlemek veya okumak için linke tıklayınız. http://acikradyo.com.tr/arsiv-icerigi/6-7-eylul-belgeseli



**Saldırıya Uğrayan Kiliselerin, Okulların Listesi için fotoğrafların sonuna kadar geliniz.
























































































































































































































Burada yer alan fotoğrafların kullanıldığı sergi; Karşı Sanat'ta Elhamra Pasajı'nda 6 Eylül 2005'te Tarih Vakfı tarafından açılmıştı.  

Fotoğraflar daha çok mağazalara yapılan saldırıları ve talanı gösteriyor. Oysa; aşağıdaki belgelerin de gösterdiği gibi kiliseler, mezarlar ve evlere de saldırılar düzenlenmişti. 





Belgelerin yayınlandığı kitap: 
Cumhuriyet Dönemi Azınlık Politikaları Bağlamında 6-7 Eylül Olayları, Dilek Güven, Tarih Vakfı Yayınları, Ağustos 2005, s. 178-181

1 yorum:

  1. Burada 200'den fazla fotoğraf var. Saldırıya uğrayan yerlerin listeleri için fotoğrafların sonuna geliniz.

    YanıtlaSil