11 Temmuz 2017 Salı

Enternasyonal Marşı Nasıl Doğdu?

https://todayinlaborhistory.wordpress.com/category/1880-1889/
Devrimci romantizm havası içinde Eugene Pottier'nin yazdığı Enternasyonal şiiri hakkında çeşitli efsaneler yayılmıştı. Pottier'nin bu şiiri Haziran 1871 'de Paris'te saklanırken yazdığı söylentisi bu romantizmin yığınlardaki ifadesiydi. Gerçekte ise Eylül 1870'te kaleme alınan şiire son şeklini Komun üyesi Gustave Lefrançais verdi ve Pottier, gıyabında ölüme mahkum olduktan sonra Fransa dışına kaçan Lefrançais'ye şiiri ithaf etti. 


1882'de Fransız işçi Partisi kurulduktan sonra, Jules Guesde kuzey Fransa'da propaganda gezileri düzenledi, Lille ve Roubaix bu partinin yığınlar nezdinde en fazla itibar ve güç kazandığı bölgeler oldu. 15 Temmuz 1888'de Fransız işçi Partisi Lille yöneticisi Gustave Delory'nin talebi sonucu Pottier ve Degeyter bir araya geldiler ve ertesi gün Enternasyonal'i besteledi ve Liileli işçiler ilk kez 23 Temmuz günü Sendika Odası'nın düzenlediği bir toplantıda Enternasyonali söylediler.

1928'de II.Enternasyonal'in 6 . Kongresine çağrılan Degeyter, delegeler tarafından coşkuyla karşılandı. Kongrenin açılışında orkestrayı yönetti ve Enternasyonal üç kere coşkuyla söylendi.
Bir kaç yıl sonra Maurice Thorez şöyle yazacaktı;
Degeyter ile 1928'de Moskova'daki karşılaşmamızı hatırlıyorum, Enternasyonal'i çalan orkestrayı yönetirken gözyaşlarını tutamamıştı ve üç kezden sonra orkestra üyeleri kendisini kucaklayarak havaya fırlatmıştı. Ağlamayan kalmamıştı.

Sosyalizm ve Top. Müc. Ansk., Cilt 2, İletişim Yayınları, s. 408

ayrıca bkz.
https://www.youtube.com/watch?v=5DTbashsKic (belgesel)
https://www.youtube.com/watch?v=v85NWc0RIKc (Pete Seeger söylüyor)
https://www.youtube.com/watch?v=0O9hSjYF2Hc (51 dilde Enternasyonal, 14.10'da Türkçe versiyonu var. 16.16'ya kadar sürüyor.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder