11 Ağustos 2017 Cuma

Benito Mussolini (1883-1945)

Evet, evet, evet.... Ve Mussoli'nin başı. 1934 seçimlerinden önce Roma'da Palazzo Braschi'nin ön cephesi https://timeline.com/these-photos-show-what-everyday-life-under-fascism-looked-like-72944c31f5ce

 Braschi Sarayı. İtalyan faşist döneminde, Benito  Mussoli'nin merkezi olarak kullanıldı, diktatörün dev heykeliyle süslendi. Savaştan sonra, 300 mülteci aileye ev sahipliği yaptı ve içerideki freskoların birçoğu ısınmak için yakılan ateşten çıkan yangınla ciddi hasar gördü. 1949'da sivil otoriteye devredildi,  1952'de kapsamlı bir restorasyondan sonra, müzeye dönüştürüldü. 
https://en.wikipedia.org/wiki/Palazzo_Braschi

Mussoli'nin doğduğu ev
http://www.gettyimages.co.uk/detail/news-photo/benito-mussolini-politiker-italien-1925-1943-45-diktator-news-photo/537149739#benito-mussolini-politiker-italien-1925194345-diktator-italiens-das-picture-id537149739
Siyasi mücadeleye sosyalist olarak katılan daha sonra İtalyan faşizmini kuran, diktatör Benito Amilcare  Andrea  Mussolini, 29 Temmuz 1883'te İtalya’nın kuzey bölgesindeki Forli eyaletinin Predappio kasabasına bağlı Varano di Costa köyünde doğdu. Mussolini'nin babası da sosyalist bir demirciydi. Bu nedenle birkaç kez tutuklanmış olan baba Mussolini, doğan oğlunun adını ünlü sosyalistlerin ve anarşistlerin adlarından esinlenerek takmıştı. Benito, ünlü Meksikalı isyancı Benito Juarez'den; Amilcare, bir anarşist olan Amilcare Caprini'den; Andrea, yerel bir sosyalist önder olan Andrea Costa'dan alınmıştı.

1892'de koyu bir Katolik olan annesinin zoruyla papaz okuluna gitti. Ardından da Forli'deki öğretmen okulunu tamamladı (1901 ). Aynı yıl İtalyan Sosyalist Partisi'ne giren Mussolini,  1902'de öğretmen olarak Gualtier'de göreve başladı. Mussolini askerliğini yaptıktan sonra Varano di Costa 'da köylülerin eylemlerine karıştığı iddiasıyla tutuklandı. Bu arada Kant'tan Hegel’e, Kropotkin'den,  Marx’a kadar değişik görüşten birçok düşünürün kitaplarını okumuş ve eklektik bir dünya görüşüne sahip olmuştu.

Benito Mussolini, 1903'te İsviçre Bern'de 
İtalyan işçilerini ayaklanmaya kışkırttığı gerekçesi 
ile tutuklandı, daha sonra
sınır dışı edildi. 
http://silezukuk.tumblr.com/post/1372104924
 1909'da Trentino'da bir banka soygununa karıştığı öne sürülerek tutuklandı. Ancak duruşma sonunda beraat ederek bir yıl sonra İSP’nin [İtalyan Soyalist Partisi] Forli örgütünün sekreterliğine getirildi. Bu arada La Lotta di Classe (Sınıf Mücadelesi) adlı bir gazete çıkararak, kiliseye, devlet otoritesine ve milliyetçiliğe karşı yazılar yazdı.

1911'de ise İtalya’nın Trablusgarb'ta Osmanlı Devleti’ne karşı açmış olduğu savaşa karşı çıktığı için bir kez daha tutuklandı. 1912 deki parti kongresinden sonra partinin yayın organı Avanti'nin (İleri) yayın yönetmeni oldu, kısa sürede gazetenin tirajını arttırdı.
Avanti'nin karikatüristi Scalarini'nin hicvi.
http://www.scalarini.it/it/home

1. Dünya Savaşı patlak verdiği sırada savaşa karşı çıkan Mussolini, o yıllarda İtalya’yı sarsan işçi ayaklanmalarından, genel grevlerden korkan, bu nedenle hareketler sırasında pasif kalan iSP'yi eleştirerek, iktidarın alınabileceğini savundu. Ama kısa bir süre sonra bu tutumundan vazgeçerek savaşı savunması partinin yayın organından atılmasına yol açtı. Bunun üzerine kendi adına Poppulo d’Italia (İtalyan Halkı) adlı bir gazete çıkararak yıllardır savunduğu şeylerin tam zıddını yazarak milliyetçilik yapmaya başlayan Mussolini, hemen partiden atıldı ve hain ilan edildi. İtalya’nın savaşa girmesinden sonra cepheye gitti, burada yaralanarak geri döndü.

http://www.portalestoria.net/IMAGES%
20261/1922pnf.jpg
Savaşın kaybedilmesi İtalya'daki toplumsal bunalımın artmasına neden oldu. Fabrikalar işgal edildi, işçi sınıfının mücadelesi yükseldi. Mussolini ise 21 Mart 1919'da Milano'da bazı cumhuriyetçilerin, eski sosyalistlerin, cepheden dönen askerlerin anarşist ve sendikalislerin katıldığı  ilk faşist örgütü Fasci di Combattimento'yu kurdu. Mussolini Duce ( Önder) adını aldı. Bu örgütlenmeler kısa sürede İtalya’nın birçok kentine yayıldı. Karagömlek giyen örgüt üyeleri faşist diye adlandırılmaya başlandı. 15 Nisan 19l9'da Avanti gazetesini basan faşistler giderek terör yaratan bir kitle haline dönüştüler. Kasım 1919'da yapılan seçimlerde çok az oy almalarına rağmen 1921'deki seçimlerin sonucunda Mussolini  de olmak üzere 35 faşist meclise girdi. Daha önce silahlı çeteler kuran faşistler 9 Kasım 1921'de ise Roma'da toplanarak Partito Nazionale  Fascista adlı partilerini kurdular. 24 Temmuz 1922'de toplanan faşist kurultay iktidarı almak üzere Roma’ya yürüyüş düzenledi. Yürüyüşün başında birçok köy, kasaba ve yerleşme yeri faşistler tarafından işgal edildi. Bu arada hükumeti  kurmakla görevli Salandra istifa edince faşistler için uygun bir ortam doğdu. Sonunda 31 Ekim 1922'de Kral Vittorio Emmanuel, Mussolini’yi Roma’ya çağırarak başbakanlığı verdi. İlk kabinesine Faşist Parti dışından da bakanlar alan Mussolini daha sonra seçim sistemini faşistler lehine değiştirdi. Bundan sonra seçim kampanyası sırasında estirilen terör ve düzenlenen saldırılar sayesinde Faşist Parti 1924 seçiminde büyük bir çoğunluk sağladı. Mussolini bundan sonra diktatörlüğünü ilan etti, bir yıl sonra Faşist Parti dışında diğer siyasal partileri kapattı.

Faşist liderler Roma yürüyüşünde.
https://it.wikipedia.org/wiki/Marcia_su_Roma
Mussolini diktatör olduktan sonra uyguladığı faşist politikayla İtalyan halkını tam bir baskı altına aldı. Dış politikada savaş kışkırtıcılığına başladı. 1935'te Habeşistan’a (şimdi Etiyopya) saldırdı. Savaşın sonunda kendisini imparator ilan etti. 
Bu propaganda kartpostalında ayaktaki çocuk İtalyayı, yerdeki çocuklar da
Habeşlileri temsil ediyor.
https://martinplaut.files.wordpress.com/2012/11/image1.jpg
1938'de Almanya ile birlikte Berlin-Roma Mihveri'ni kurdu. Almanya’nın; Avusturya, Çekoslovakya gibi ülkeleri işgal etmesinden sonra İtalya da Arnavutluk'a girdi. II. Dünya Savaşı çıkınca Mussolini bir süre savaşa katılmadı. Ancak Fransa’nın yenilmeye başlamasıyla birlikte Almanya’nın safında yer aldı. Hitler'e haber vermeden girdiği Yunanistan'daki direniş karşısında dayanamayan İtalyanlar, Kuzey Afrika'da yenilgiler aldı. Sonunda Temmuz 1943'te Müttefiklerin Sicilya’ya çıkarma yapması Mussolini'nin balonunu söndürdü.

Kont Ciano ve Mussolini'ni kızı
 Edda'nın düğün törenleri
http://www.livornomagazine.it/
Silvestri/Giallo-trilussa-ciano.htm
Bir süre sonra toplanan Büyük Faşist Konsey Mussolini'nin görevden alınmasını kararlaştırdı. 25 Temmuz 1943'te yeni hükumeti Badoglio kurdu; Mussolini ise tutuklanarak, önce Ponza Adası’na daha sonra da Apeninlerde bir otele kapatıldı. Birkaç gün sonra Almanlar tarafından kaçırılarak Kuzey İtalya’da İtalyan Sosyal Cumhuriyeti'nin başına getirildi. Bu arada 3 Eylül 1943'te İtalya teslim oldu. Mussolini artık bir kuklaydı. Ocak 1944'te kendisine muhalefet eden ve aralarında damadı Kont Ciano’nun da bulunduğu Faşist Konsey üyelerini öldürttü. 17 Kasım 1945'te ise partizanlar tarafından yakalandı ve sevgilisi Clara Petacci ile birlikte Dongo'da kurşuna dizildi. Her ikisinin de cesedi Milano’ya getirilerek, ayaklarından asılarak teşhir edildi.

Mussolini'nin sonu
http://www.gettyimages.fr/%C3%A9v%C3%A9nement/benito-mussolini-italian-fascist-
leader-executed-52179578#28th-april-1945-from-the-ramp-of-a-big-gasoline-station-four-bodies-picture-id3293985

ayrıca bkz.
https://www.ushmm.org/wlc/tr/media_fi.php?ModuleId=0&MediaId=2105 (arşiv filmi, Berlin-Roma-Tokya Mihveri, Bu kayıt, Nürnberg mahkemelerindeki dava için Amerika Birleşik Devletleri tarafından hazırlanan ve duruşmalarda kullanılan “Nazi Planı” filminden alınmıştır.*)
https://www.youtube.com/watch?v=nrGZ_P2BZcM (Mussolini Hitler buluşması, 1944. Arşiv filmi)

Metnin Kaynağı: Sosyalizm ve Toplumsal Mücadeleler Ansiklopedisi, İletişim Yayınları, cilt 3, S. 750-751

Görseller ve altyazıları bana aittir. DK

DİĞER bloglarıma da bkz. 

"MAYA MOR RASTGELE KARŞILAŞMALAR" TEFRİKA ROMAN
https://tefrika-mayamor.blogspot.com/

TARİH EĞİTİMİ
https://tarihegitimi.blogspot.com/

ANLATI, ÖYKÜ, OYUN

https://babillkulesi.blogspot.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder