10 Nisan 2019 Çarşamba

"Rubicon'u Geçmek" Deyiminin Tarihsel Kökeni

Dilara Kahyaoğlu


Rubicon, Roma Cumhuriyeti döneminde İtalyan Galya'sını,  esas İtalya'dan (merkez) ayıran küçük bir nehirdir. İki eyalet arasında sınır olarak kabul ediliyordu.

Galya eyaletinin yöneticisi olan Julius Caesar, MÖ 49 yılında ordularıyla birlikte Rubicon nehrini geçerek esas İtalya bölgesine yani başka bir eyalete (merkez) girdi. Bunu yapmakla bir komutanın ordusunu,  görevli olduğu eyaletten dışarı çıkarmasını yasaklayan yasayı çiğnemiş oldu. Bu hareketi savaş ilanı olarak kabul eden senatoyla arasında çıkan savaş üç yıl sürdü. Bu savaşın sonunda Sezar Roma'ya hakim oldu ve kendi egemenliğini kurdu. Bu hareketi hiç bir zaman unutulmadı çok sayıda başarısına rağmen onu diktatör olarak görenler tarafından senatoda suikasta uğradı ve öldürüldü.


Sezar bunu neden yapmıştı? Bu da başka bir hikayenin konusu..

"Rubicon'u Geçmek" deyimi,  bu olaydan sonra; geri dönüşü olmayan noktaya gelmek, sınırı geçmek, geri dönüşü olmayan bir adım atmak (köprüleri atmak, gemileri yakmak gibi) anlamında günümüze kadar kullanılageldi halen de kullanılmaktadır.

Bugünkü Rubicone nehrinin Sezar'ın geçtiği ırmakla aynı ırmak olduğu genel olarak kabul edilmekle birlikte farklı düşünenler de vardır. Bir kısım araştırmacı kuzeydeki Pisciatello ırmağının veya güneydeki Uso ırmağının asıl Rubicon olduğunu ileri sürmektedir.
Eski bir fotoğrafta Rubicone köprüsü 

AnaBritannica, 18. cilt, s. 572

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder