10 Mart 2017 Cuma

"Kaçınılmaz" Tablosunda Kışlık Sarayın Zaptı


Sanatçı: Sergei Lukin*


KAÇINILMAZ  
https://tr.pinterest.com/pin/94786767135510221/

Lukin'in "Kaçınılmaz" adlı tablosunda Kışlık Sarayı zapteden Kızıl Muhafız, çocuksu merakla karışık bir keyifle asırlar boyu kendisine ve atalarına hükmetmiş olan hanedanların iktidar ve zenginlik alametlerini seyrediyor.
işçiler, 1905'te hayatlarını biraz olsun yaşanabilir kılması için Çar'dan ricada bulunmaya gittiklerinde Kışlık Sarayın önünde kendilerine makineli tüfek mermileri lütfedilmişti. Çar'ı devirdiklerinde başlarına geçen Kerensky hükumeti aynı Kışlık Sarayı bu kez de onlar için erişilmez bir iktidar karargahı haline getirdi.

Ancak işçiler bu kez, taleplerini gerçekleştirmek için ricada bulunmadılar. İşlerini kendileri görmek üzere her türlü iktidarın simgesi haline gelmiş olan bu sarayı ellerine geçirdiler. Buna direnenlere bir miktar top mermisi  ikram etmeleri amaçlarını gerçekleştirmeleri için yeterli oldu.
Kışlık Saray'ın zaptı Ekim Devriminin ilk hamlesiydi. Bunu izleyen günler "bir bütün olarak köylülükle" birlikte yürüyen işçilerin bütün Rusya'da birer birer bütün merkezleri ele geçirerek Sovyet iktidarını Rusya üzerine yaymalarına tanık oldu, Ancak Sovyet hükumetinin burjuva mülkiyetine karşı önlemler almaya girişmesi ve Kurucu Meclis'i lağvetmesi ile birlikte başkaldıran karşı devrim o güne kadar Bolşevikler'i izlemiş olan askerler arasında da bölünmeye yol açtı. "Kaçınılmaz" olanı gerçekleştiren Kızıl Muhafız'ın karşısına Mayakovsky'nin, bir afişinde gösterdiği (altta) Uşçredinka denilen Kurucu Meclis'in koruyuculuğunu üstlenen Sawinkov önderliğindeki bahriyeliler geçecekti.

Vladimir Mayakovsky - Rosta Windows. Group Of 4 Posters. Circa 1920.
http://www.arcadja.com/auctions/en/mayakovsky_vladimir/artist/19260/

Metin: Sovyetler'de İç Savaş , Sosyalizm ve Toplumsal Mücadeleler Ansk., CİLT 2, İLETİŞİM YAYINLARI, s: 585

*
Sergei İvanoviç Lukin
Odessa, Ukrayna Grekov Sanat Koleji'nde okudu 1923 doğumlu. Sanatçılar Birliği üyesi.
Önemli eserler arasında "St.Petersburg'daki Admiralty Meydanı'nda Gösteri" bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder