23 Kasım 2015 Pazartesi

“Kadınlar Milletvekili Olabilir mi?”


                                                          

Daha Birinci Meclis'in son gününde Tunalı Hilmi, seçim yasasında bir değişiklik önergesi vererek kadınların da seçme ve seçilme hakkına sahip olması gerektiğini (?) söyler. Hüseyin Avni Bey, buna itiraz eder. Aşağıda “Birinci Meclis”teki bu tartışmalardan bir bölüm bulunmaktadır.

Tunalı  Hilmi  Bey  (Bolu)— Seçme ve seçilme hakkını  vermiyorsunuz, fakat kadınları saymıyorsunuz da (gürültüler)
Hüseyin Avni Bey (devamla)—Efendiler, kadınları saymamak, validesine hürmetsizlik etmek demektir. Hâşâ biz validemizi babamızdan çok severiz.
Durak bey (Erzurum)—  Bu millet seni mebus yapmaz, yapmaz. (Yaparsa hata yapar sesleri)
Tunalı Hilmi Bey (Bolu)— Arkadaşlar, demin nasılsa sarf ettiğim, bir  söze  karşı   gürlediniz.  Kiminiz nisaiyundan (feminizm anlamında, Osmanlıca) dediniz, kiminiz feminist dediniz. Ne derseniz deyin. Arkadaşlar, mübarek cihadımızın bu millete bıraktığı analar, bugün erkeklerden fazladır (gürültüler, 
ayak patırtıları).
Ayaklarınızı vurmayınız beyefendiler. Benim mukaddes analarımın,   benim  mukaddes  bacılarımın  başına  vuruyorsunuz  ayağınızı.  İstirham  ederim, benim anam, babamdan yüksektir.
(ayak  patırtıları) 
Analar  cennetten  bile  yüksektirler. (gürültüler, ayak patırtıları) 
Tekrar ediyorum analar cennetten bile yüksektirler (patırtılar ve gürültüler) Müsaade buyurun arkadaşlar. Analar, bacılara…
(şiddetli patırtılar)  Kadınlara bu hakkı verin demiyorum.  (gürültüler) … Hakikate tahammül edemeyen kulaklar... 
Emin Bey (Eskişehir)- Hilmi Bey! Milletin hassasiyetiyle oynama! Milletin hassasiyeti ile oynama! (Şeriata hürmet ediniz sesleri)            

 Toplumsal Tarih dergisinden alınmıştır                                            



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder