23 Kasım 2015 Pazartesi

Bir Askerin Mektubu: Verdun Cephesinden


Verdun Cephesinden Bir Askerin Mektubu (ismi bilinmiyor)


4 şubat 1915, öğretmen Bay ve Bayan T.’ye...
Birkaç gün boyunca, çok keskin bir soğuk yaptı, sıcaklık eksi 14 dereceye kadar düştü. … Siperler yatabilecek kadar sıcak olmuyor hiç [...]. Geceleyin, aydınlatma fişekleri, üzerimize fırlatılan el bombaları, nöbetler [...] uyumayı imkânsız kılıyor [...]. Çoğunlukla yağmur yağıyor; yağmur suyu çamurdan gölcükler oluşturuyor [...], onların içinde yatmak zorunda kalıyoruz [...], ayaklarımız hep suyun içinde. Buna rağmen, hiçbirimizde yılgınlıktan en ufak bir iz bile yok. Kesin sonuca, yani zafere kilitlenmiş sarsılmaz  bir irade var. [...] Tüm bunların yakında biteceğine ve bana tanımayı ve sevmeyi öğrettiğiniz Fransa’dan "Hun"ları (Almanlar kastediliyor) kovacağımıza dair güçlü bir umut var içimde.


Aynı askerin iki yıl sonraki bir mektubu

Vichy, 14 Ocak 1917, öğretmen Bay ve Bayan T.’ye...
Gazeteler birkaç gündür barış konusunda tarafsız ülkeler arasında gidip gelen mesajlardan söz edip duruyor. Korkarım yine bizim sabretmemizi sağlamak için düzenlenmiş bir şaka bu. Bu masalları çok dinledik biz [...].
Herşeye rağmen, top mermileriyle delik deşik edilmemiş ve bolca kanla sulanmamış bir uzlaşma zemini bulabileceklerini sanmıyorum [...]. Sonuçta, onların hayatlarını ve servetlerini savunmaya ve kanımız pahasına onlara tadını çıkaracakları zaferi getirmeye gitmek zorunda kalanlar yine biz yoksullar, biz ağır işçiler olacağız [...].
Vichy kaplıcalarındaki kısa tedavi bitmek üzere, [...] tam olarak iyileşmedim ve sanırım hiç iyileşemeyeceğim.

Kaynak: Tarih 1839-1939, TUSİAD, 2006, S: 253


ayrıca bkz. https://tr.wikipedia.org/wiki/Verdun_Muharebesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder