23 Kasım 2015 Pazartesi

Osmanlı'da Alman Yayılmacılığı


[Ottoman Empire] Jerusalem, Official Visit of Wilhelm II, German Emperor, Palestine, 1898 (Alman Kralı Wilhelm'in Kudüs Ziyareti, Filistin, 1898) 1898https://www.flickr.com/photos/39206470@N08/22524319355

Osmanlı İmparatorluğu’nda Alman yayılmacılığı

II. Wilhelm’in İstanbul’a yaptığı iki ziyaret Fransa’nın Anadolu ve Doğu Akdeniz’deki asırlık prestijini kayda değer ölçüde zayıflatmaya yetti. Almanlar, bir zamanlar Türk ordusunu ve Osmanlı Devleti’nin çeşitli idarî kurumlarını düzenlemekle görevlendirilmiş olan Fransız subay ve memurlarının yerini aldılar. İstanbul ve Türkiye’nin diğer kentleri Alman göçmenlerin ve sermayedarların akınına uğradı.
Sultan Abdülhamit ise bunlara her türlü tavizi ve yetkiyi verdi. Berlin piyasası Paris’in yerini alarak Osmanlı maliyesini canlandırma işini üstlendi ve Alman ticareti [...] Fransa’nın ihracatını fersah fersah geride bırakan bir rakama ulaştı. Manevî alanda da Alman etkisi aynı oranlarda arttı. Filistin, Suriye ve Anadolu, Alman misyonerler ve Alman hayır kurumlarıyla doldu [...]. Almanya göçmenlerinden bir kısmını şimdiden Doğu’ya yönlendirdi [...]. Almanlar on yıldan kısa bir sürede tüm yerel ticareti ele geçirmeyi başardılar.
Eugène Jung, Les Puissances devant la révolte arabe (Paris, 1906).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder