19 Aralık 2015 Cumartesi

Halil İnalcık:Türk Tarih Tezi

İş Bankası'nca yayınlanan) 'Tarihçilerin kutbu' -Halil İnalcık Kitabı'nda tarihci Prof. İnalcık, 'Dil-Tarih-Coğrafya Fakültesi'ne girişini ve sonrasını anlatırken şöyle diyor:

Atatürk bu fakülteyi sıradan bir fakülte olarak değil, tarih tezinde ileri sürülen görüşleri ispatlamak için kurdu; 'Türk kültürü Orta Asya'dan Çin'e, Hindistan'a, Avrupa'ya gitti; Mezopotamya medeniyeti Türklerle başladı.. 

Antropoloji bölümünde Prof. Şevket Aziz Kansu kafa(tası) ölçüyordu. Türk ırkı brakisefal; Avrupa ve Afrika ırkları dolikosefal olurmuş.. Böyle bir hava vardı o zaman..

 (...) Kendimizi, Atatürk'ün bir takımı gibi hissediyorduk; Atatürk'e, Türk tarih tezine hizmet ediyoruz.. Misyon sahibi olarak nasıl çalışıyorduk bilemezsiniz.. 


(...) O zaman Batılı bir millî-devlet kurma felsefesi hâkimdi.. (...) Tarih tezi, tarih kongrelerinde ele alındı ve çok eleştiri aldı. Tezin esası şuydu: 'Orta Asya'da bir deniz vardı, orada ilk medeniyet Türk ırkı tarafından kuruldu; orada kuraklık başlayınca Türkler dünyanın dört bir yanına yayıldılar, gittikleri yerlere medeniyetler götürdüler..' Bu tez'e Zeki Velidî Togan şiddetle karşı çıktı.. (...) Tabiî ki, Zeki Velidî'ye fena halde hücum ettiler; Reşid Galib vs.

 İsmet Paşa zamanında Almanya'ya sürüldü Togan, aşırı Türkçü diye.. (...) O dönem bir heyecan ve misyon dönemiydi. Ama, zamanla aşırı görüşlerden sıyrıldım... Tarih teziyle ilgili şeyler beni cezbetmedi, bunlar fantezi gibi göründü.. Sümeroloji, Hititoloji, Sinoloji.. (...) Ben yakın tarihi seçtim..(...)

Atatürk öldükten sonra İnönü de, Atatürk geleneğini sürdürdü.. (...) Burada ilginç bir nokta var: Atatürk'ün Batılılaşma felsefesiyle sosyologların kültür teorisi arasındaki aykırılık bugün tartışılmakta.. Atatürk'ün inandığı şey şuydu: 'Bir toplum kanunlarla, birtakım önlemlerle başka bir kültüre intibak ettirilebilir, harfleri, şapkası değişir, kılık kıyafeti değişir, fabrikalar yapılır, senfoni orkestraları kurulur. Böylece o toplum Batılılaşır…


'Tarihçilerin kutbu' Halil İnalcık

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder