19 Aralık 2015 Cumartesi

Ona sahibiz! Sevgili Anayasamıza, 1908

LA FİGARO, 7 AĞUSTOS 1908
           
İzzet Fuad Paşa, Türkiye’de birçok şeyi değiştirmiş olan yeni gelişmelere dair izlenimlerini bize İstanbul’dan gönderdi.
İzmir'de Osmanlı Anayasası 
onuruna yapılan gösteriler
           
“Nihayet oldu: Ona sahibiz – sevgili anayasamıza! Onu nasıl kutladığımızı, nasıl okşadığımızı, doğumundan beri inildeyip durduğu eski takvim sayfalarındaki küfü, sevinç göz yaşlarımızla nasıl yıkadığımızı görmelisiniz! …  Tüm ırklardan tüm dinlerden binlerce insan, şimdi anayasanın serin ve verimli kaynağından kana kana içiyor. İstanbul’un,  Pera’nın, Boğaziçi’nin hatta Adalar’ın sokakları, caddeleri, meydanları adalet ve özgürlüğe susamış insanlarla dolup taşıyor.
          
Hocalar, papazlar, dervişler; Türklerle,  Arnavutlarla, Rumlarla, Ermenilerle sarmaş dolaşlar. Öpüşmeler, kucaklaşmalar, tokalaşmalar, bu mutluluk karşısında herkes birleşmiş!  Bunca uzun zaman süresince insafsızca bölündükten sonra şarkı söylüyor, dans ediyor, kutlamalar yapıyorlar. …
Nasıl bir uyanış! Nasıl bir enerji! Yurttaşlarımdan, onların uyumakta olduklarını bir an düşündüğüm için özür dilerim! … Her yerden olağanüstü vatanseverler, saygın gazeteler, yazarlar, hatipler ortaya çıktı. Fakat bu sevgili vatandaşlarım, vatanlarını tutkuyla seven bu adamlar nerede saklanıyorlardı.  …
Osmanlıca "Yaşasın Kanuni Esasi" yazıyor

İleri! İleri! Şimdi bacaklarım var: Yürüyelim! Ve yürüyeceğiz ve siz göreceksiniz! Büyük Paris basınının en üst mertebesinde yer alan siz, bizimki gibi bir milletin zincirlerini kıracağını ve onu kemiren asalaklardan kurtulacağını, bunu başarabileceğini göreceksiniz.
            
Bu coşku ve neşe anlarında aramızda ağlayanlar var: Jurnalci hafiyeler ve cahiller. Bizim uyanışımız ne kadar muhteşemse onlarınki de o kadar korkunç. … Ülkemin mutlu olması için ne kadar çok çalıştığımı ve acı çektiğimi  bilen siz, benim bu coşkun sevincimi anlıyorsunuz.
            
Sevgili Fransa da seviniyor. Çünkü özgürlüğün ilk ışıklarını biz ondan aldık! Yurttaşlarım adına onun için öpücükler gönderiyorum. Tüm dostluğum ve içten saygılarımla”               

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder