19 Aralık 2015 Cumartesi

Sömürgeler neden gerekli?

Jules Ferry [Fransız siyasetçi] sömürgeci yayılma politikasını savunuyor.

https://tr.wikipedia.org/
wiki/Jules_Ferry
[...] Sömürge sorunu, bizimki gibi sanayilerinin doğası gereği büyük oranda ihracata yönelen ülkeler için bir pazar sorunudur [...]. Beyler, ele almam gereken ikinci bir nokta daha var [...], o da sorunun insanî ve uygarlaştırıcı yönü [...]. 

Beyler, aslında üstün ırkların aşağı ırklara karşı bir hakları olduğunu açıkça söylemek [...] gerekir... (Aşırı sol milletvekillerinin oturdukları sıraların çoğundan homurtular). [...] Tekrar ediyorum, üstün ırklar için bir hak vardır, çünkü onların bir ödevi vardır. Aşağı ırkları uygarlaştırmak onların ödevidir [...].

Beyler, Avrupa’nın bugün varmış olduğu noktada, etrafımızda bunca rakibin büyüdüğünü gördüğümüz bu rekabet ortamında, [...] içe kapanma ya da çekilme politikası, dosdoğru çöküşe götüren geniş bir yoldur sadece! İçinde yaşadığımız bu zamanda ulusların büyüklüğü, ancak gerçekleştirdikleri faaliyetlerle ölçülür [...].

Harekete geçmeden, dünyanın işlerine karışmadan, Avrupa’daki tüm birlik olasılıklarının dışında kalarak, Afrika’ya ya da Doğu’ya açılmayı bir macera, bir tuzak gibi görerek geçmişin parıltılarıyla yetinmek, büyük bir ulus için bu şekilde yaşamak, inanın bana, teslim olmak ve inanamayacağınız kadar kısa bir sürede birinci sıradan üçüncü, hatta dördüncü sıraya düşmek demektir.

J. Ferry’nin Fransız Millet Meclisi’nde yaptığı konuşma,
28 Temmuz 1885.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder